Caută o compunere în lista de compuneri.
Loading

O compunere despre: zăpadă, fulgi de zăpadă, ninsoare, om de zăpadă, nea

Iarna s-a instalat confortabil în natură de ceva vreme, iar zăpada şi-a intrat pe deplin în drepturi. Norii groşi şi pufoşi au cernut fără încetare fulgi albi, care au acoperit totul împrejur, cu un strat gros de nea strălucitoare. Ca o prinţesă de basm, natura a îmbrăcat haine de gală şi aşteaptă oameni şi copii veseli să-i calce pragul şi să se bucure de frumuseţea neţărmuită a peisajului complet alb. Copacii plini de zăpadă fac faţă cu greu stratului generos de zăpadă depus peste noapte. Din când în când, sub adierea unui vânticel, copacii îşi scutură coama albă trimiţând spre pământ o ploaie de zăpadă deasă şi măruntă.

Printre fulgii gingaşi de zăpadă, coborând spre covorul alb de nea, se aud glasuri vesele de copii, care se zbenguie bucuroşi de venirea iernii. Paşii lor micuţi lasă urme adânci în stratul de zăpadă, iar semnele în omăt sunt acoperite în scurt timp de fulgii de zăpadă, care continuă să cadă fără încetare. Au apărut şi primele săniuţe. Trase de bunici bucuroşi de veselia copiilor, săniile alunecă lin prin zăpadă. Pe sănii, înfofoliţi şi roşii în obraji, copiii întâmpină cu îndârjire frigul de afară şi ninsoarea abundentă. Urmele paralele ale săniilor, lăsate în zăpadă, se pierd în zare, iar la scurt timp, pe aceleaşi urme, alte sănii cu copii la fel de veseli îşi fac apariţia.

La un colţ de stradă, printre chiote şi chicoteli, trei copii rostogolesc bulgări din ce în ce mai mari de zăpadă. După ce bulgării au ajuns la mărimea dorită, copiii pun cocoloşii unii peste alţii. Omul de zăpadă începe să prindă contur. La scurt timp sunt aduse şi celelalte elemente necesare pentru a încropi un om de zăpadă adevărat: un morcov, nişte cărbuni, o oală şi un şal. De la depărtare, omul de zăpadă nou creat apare ca o mogâldeaţa albă, datorită fulgilor de zăpadă deşi care îngreunează vizibilitate.

Deşi peisajul alb din natură pare a fi dominat de un calm apăsător şi rece, zarva copiilor alergând prin zăpadă reuşeşte să aducă o pată de căldură şi viaţă în atmosfera încremenită. Veselia copiilor şi zâmbetele acestora par a se proiecta şi asupra peisajului încojurător în ansamblu, astfel că întreaga iarnă pare a fi cuprinsă de viaţă şi bucurie.

Nivelul compunerii: clasa a clasa V-a, clasa a VI-a.

25 de comentarii:

 1. bagati ceva mai concret!!!!!! macar voi ca alti nu!

  RăspundețiȘtergere
 2. `Ai multe greseli de scriere.Corecteaza-te!La tine o propozitie este de 5 randuri :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Propozitia de 5 randuri se numeste FRAZA

   Ștergere
 3. este foarte frumos nu am ce spune iar cei ce nu le place sa scrie ei mai frumos daca pot nu trebuie sa judece urat FOARTE FRUMOS!!!!!!!!!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 4. lalalalalalalalalaalalalalallllalalalalal

  RăspundețiȘtergere
 5. compunerea aceasta m-a ajutat si pe mine la o materie,dar trebuie sa stie si sa scrie corect.nu pot sa spun ca e urata si am scapat cv. nu mai tine o prop. 60 de randuri.

  RăspundețiȘtergere
 6. e Mistok am luat 10 pe ea

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. e foarte frumoasa compunerea :*

   Ștergere
 7. ba,da voi sunteti prosti.e cea mai buna compunere

  RăspundețiȘtergere
 8. Superba! ,dar aveti grija la gramatica

  RăspundețiȘtergere
 9. imi place,dar putea fi mai scurta.

  RăspundețiȘtergere

Spune-ți părerea despre compunerea pe care ai citit-o. Ți-au plăcut compunerile? Spune-ne! Nu ți-au plăcut? Spune-ne de ce. Așteptăm toate impresiile voastre despre textele publicate pe Compuneri pentru școală.