Caută o compunere în lista de compuneri.
Loading

Compunere cu titlul Natura în timpul anotimpului toamna

E mijlocul lui noiembrie, toamna se apropie de sfârşit, iar finalul anului poate fi întrezărit la linia orizontului. Cu fiecare zi care trece, anotimpul culesului şi al belşugului cedează în faţa anotimpului geros, iarna. Acum, zilele sunt din ce în ce mai scurte, în timp ce nopţile câştigă ore, în detrimentul zilelor. Temperaturile scad cu repeziciune, frigul îşi aşază mantia răcoroasă peste zi, iar noaptea se îmbracă într-o răceală constantă şi sâcâitoare.

Întreaga natură devine mohorâtă şi posahacă, prin fiecare gest parcă ar dori să-şi arate melancolia. Cerul, în urmă cu ceva vreme de un albastru pur, devine gri şi încărcat de nori grei plumburii. Într-un proces amplu de preschimbare se află şi garderoba verzuie a naturii. Hainele plantelor, ale ierburilor şi ale copacilor, pline de viaţă şi culoare sunt lepădate, cele galben-ruginii sunt acum îmbrăcate. Toate semnele anunţă că natura se pregăteşte să intre într-o stare de amorţeală, o perioadă latentă, în care singura speranţă este că zilele călduroase şi luminoase ale primăverii se vor întoarce.

Singurele personaje ale toamnei care se află acum în elementul lor sunt vântul şi ploaia. Cu o plăcere malefică, vântul îşi aruncă suflarea rece peste fiecare colţ pe care îl întâlneşte. Frunzele copacilor, deja căzute la pământ, sunt aruncate de colo-colo de aripile vântului într-un dans nesfârşit. Păsările zgribulite, care nu au plecat spre tărâmuri mai calde, se feresc din calea suflului pătimaş al vântului, şi se ascund împreună cu suratele lor în locuri ferite, departe de frigul pătrunzător. Pe alocuri, ploaia măruntă şi deasă ţine cu bucurie isonul vântului. Împreună cele două forţa ale naturii subjugă întrega natură fără nicio urmă de regret.

Nu departe în zare, iarna, acompaniată de ger şi zăpadă, se întrezăreşte deja. Toamna, o gazdă bună, se pregăteşte se o întâmpine aşa cum se cuvine, motiv pentru care îşi armonizează încetul cu încetul toate aspectele cu anotimupul care stă să vină.

Nivelul compunerii: clasele a V-a, a VI-a.

28 de comentarii:

 1. foarte frumos cine a scris compunerea ii multumesc foarte mult sigur voi lua 10....................

  RăspundețiȘtergere
 2. ei ce urat nu stii sa scrii o compunere...............!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. foarte frumoasa compunere te felicit
   continua sa folosesti fig de stil
   continua in acelasi fel

   Ștergere
  2. ce nerusinat esti nu sti sa faci compuner

   Ștergere
  3. in primul rand bucura-te ca exista acest site de pe care sa dai copy-paste ;) si eu copiez , dar macar apreciaza munca , darling. daca erai atat de 'destept' nu intrai pe acest site si nu cautai compunere ;)

   Ștergere
 3. Răspunsuri
  1. Numai critica.Tu poti sa o faci mai frumoasa???

   Ștergere
 4. Nu inteleng ce tot comentati,voi astia''mai presus'' .Este o compunere extraordinar de frumoasa. Se vede ca autorul are cu adevarat talent.Spre deosebire de cei ce il/o comentati de rau. Felicitari,este o descriere reusita. ;)

  RăspundețiȘtergere
 5. Frumoasa compunere!! Cu ajutorul tau nu mai trbuie sa stau sa fac o compunere ,nu sunt buna la compunerii!! Ai un talent bun! Continua tot asa!

  RăspundețiȘtergere
 6. Întreaga natură devine mohorâtă şi posahacă, prin fiecare gest parcă ar dori să-şi arate melancolia. Cerul, în urmă cu ceva vreme de un albastru pur, devine gri şi încărcat de nori grei plumburii. Într-un proces amplu de preschimbare se află şi garderoba verzuie a naturii. Hainele plantelor, ale ierburilor şi ale copacilor, pline de viaţă şi culoare sunt lepădate, cele galben-ruginii sunt acum îmbrăcate. Toate semnele anunţă că natura se pregăteşte să intre într-o stare de amorţeală, o perioadă latentă, în care singura speranţă este că zilele călduroase şi luminoase ale primăverii se vor întoarce.

  Singurele personaje ale toamnei care se află acum în elementul lor sunt vântul şi ploaia. Cu o plăcere malefică, vântul îşi aruncă suflarea rece peste fiecare colţ pe care îl întâlneşte. Frunzele copacilor, deja căzute la pământ, sunt aruncate de colo-colo de aripile vântului într-un dans nesfârşit.

  RăspundețiȘtergere
 7. da merge dar daca nu esti bun la compuneri profa o sa te intrebe cum de esti atat de talentat si cine stie in ce incurcatura ajungi ASACA MODIFICATI CATEVA CUVINTE SA NU DATI IMPRESIA A SUNTETI EINSTEIN[DESTEPTI] LA COMPUNERI
  MODIFICATI CEVA ORI CE.

  RăspundețiȘtergere
 8. da merge dar daca nu esti bun la compuneri profa o sa te intrebe cum de esti atat de talentat si cine stie in ce incurcatura ajungi ASACA MODIFICATI CATEVA CUVINTE SA NU DATI IMPRESIA A SUNTETI EINSTEIN[DESTEPTI] LA COMPUNERI
  MODIFICATI CEVA ORI CE.

  RăspundețiȘtergere
 9. Foarte frumoasa.Esti un adevarat talent

  RăspundețiȘtergere
 10. este o compunere splendida. iti da un sentiment de melancolie , dar e foarte frumoasa. imi place acolo cum scrie 'toamna mohorata si poasaca' sau 'cu o placere malefica, ...'
  tine-o tot asa ! :)

  RăspundețiȘtergere
 11. Prea multa lingusala DAr merce

  RăspundețiȘtergere
 12. Nai nevoie de creier daca ai calculatoe

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu am creier!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Ștergere
 13. cacat........rahat.....fuuu.........urît de tot ! Cît de prost trebuie sa fii ca să scrii aşa ceva pe un aşa website frumos SHIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SHIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  RăspundețiȘtergere

Spune-ți părerea despre compunerea pe care ai citit-o. Ți-au plăcut compunerile? Spune-ne! Nu ți-au plăcut? Spune-ne de ce. Așteptăm toate impresiile voastre despre textele publicate pe Compuneri pentru școală.